Ademlucht

ademluchttoestellen
 
Om zich in een brandend en berookt gebouw te kunnen begeven beschikt de brandweer over adembeschermingstoestellen, die de brandweerman voorzien van ademlucht (soms ook wel perslucht genoemd) onafhankelijk van de omgevingslucht. Deze toestellen worden tevens ingezet bij gaslekken, ongevallen met gevaarlijke stoffen, e.d.
 
De brandweer Brasschaat maakt gebruik van drie types toestellen van het merk Dräger:

  1. open kringlooptoestel PA94 zonder Bodyguard (enkel voor de gaspakken)
  2. open kringlooptoestel PSS100 met Bodyguard
  3. open kringlooptoestel PSS7000 met Bodyguard

Bij een open kringlooptoestel wordt de ingeademde lucht uit de ademluchtflessen onmiddellijk verbruikt en niet gerecupereerd. In diverse brandweervoertuigen hangen de ademluchttoestellen klaar op de bank van de manschappen zodat men deze tijdens het aanrijden snel kan aantrekken. Op deze manier wordt zo weinig mogelijk tijd verloren en is de brandweerman volledig inzetklaar wanneer hij ter plaatse uit het voertuig stapt. 

De Bodyguard manometer is een elektronische manometer die is uitgerust met een aantal  veiligheidsfuncties:
 

  1. een bewegingsmelder (geeft alarm wanneer de brandweerman 20 seconden niet meer beweegt)
  2. een hitte-accumulatie alarm
  3. restdrukalarm
  4. halve werktijd alarm
  5. verlichting
  6. aanduiding geschatte restwerktijd
  7. een noodsignaal

 

 
volgelaatsmaskers
 
De ademluchtmaskers worden met behulp van twee spanbeugels op de helm van de brandweerman geklikt. De brandweer beschikt over diverse helmcommunicatiesets zodat er bij binnenbrandbestrijding nog steeds een degelijke en duidelijke communicatie mogelijk is.
 

  
ademluchtflessen
 
De brandweer Brasschaat beschikt over composiet ademluchtflessen met een waterinhoud van 6,8 liter. Gevuld met ademlucht op 300 bar geeft dat een theoretisch volume van 2040 liter luchtinhoud.
Bij een halfzware arbeid kan de brandweerman hier ongeveer 45 minuten gebruik van maken. De flessen bestaan uit een aluminium fleslichaam, dat aan de binnenzijde met een kunststof laagje gecoat is. Aan de buitenzijde wordt de mechanische sterkte bekomen door koolstofvezels, alsmede een laag glasvezels, die in kunsthars zijn gedrenkt. Het geheel is afgewerkt met een geschikte laklaag. Wanneer de vezels van een composietfles beschadigd zijn, mag deze niet meer gebruikt worden. Daarom worden ze ook steeds in een beschermhoes gestoken die bestaat uit een 100 % vlamvertragende, aramide kunststof. Reflecterende en fotoluminescente strips zorgen voor een verbeterde veiligheid tijdens interventies.