PBM collectief

Naast de persoonlijke kledij waar elke brandweerman over beschikt, zijn er ook diverse beschermingsmiddelen die collectief worden gebruikt. Deze beschermkledij ligt ofwel op de voertuigen ofwel in de kazerne en is beschikbaar in diverse maten.
Hieronder geven we je een overzicht van deze brede waaier aan beschermkleding.
  
antivalbeveiliging
  
De brandweer beschikt over antivalbeveiliging, type antivalharnas Petzl voor interventies op hoogte.
De brandweer is verplicht zich te beveiligen wanneer we interventiegerichte opdrachten uitvoeren op hoogte, dusdanig ook in korf van de autoladder. De manschappen beveiligen zich met een antivalharnas, leeflijn met absober en een grote MGO-musketon.
Met de MGO-musketon kan men zich bevestigen aan 2 gekeurde ankerpunten die voorzien zijn aan beide kanten van de ladderkorf. Dit om de veiligheid en comfort van de manschappen voor interventies op hoogte te kunnen garanderen.

 
 

gevaarlijke stoffen

Bij incidenten met gevaarlijke stoffen volstaat soms de klassieke interventiekledij met ademlucht niet om voldoende bescherming te bieden aan de gevaarlijke stoffen. Hiervoor beschikt de brandweer over verschillende pakken, die allen een divers beschermniveau bieden.
  
Alle manschappen zijn getraind om te werken in een chemiepak of een splashpak. Dit pak wordt bovenop de interventiekledij gedragen wat een extra zware belasting vormt voor de brandweerman

 
Een apart opgeleid team beschikt over het brevet ‘gaspakdrager’. Deze korpsleden zijn geoefend om in de zware gasdichte pakken te kruipen. Bij zeer giftige of corrosieve stoffen is het soms nodig om de interventie in een gaspak uit te voeren, net omdat de stoffen zo gevaarlijk zijn.

 

 
signalisatiekledij
  
Het brandweerpersoneel dat de sigmawagen bemant, is uitgerust met speciale signalisatiekledij om de aandacht te trekken en de zichtbaarheid te vergroten.

 
 

wespenverdelging
  
Een wespenpak is een speciale overall waar aan het hoofd een speciale gesloten kap is bevestigd. Vooraan de kap is een net van gaas voorzien zodat de brandweerman een goed zicht heeft en nog comfortabel kan ademen. Het pak met bijhorende handschoenen beschermt de brandweerman tegen wespensteken.

 

 
zaagbeschermkledij
  
Om veilig te kunnen werken met een motorkettingzaag heeft de brandweer diverse sets zaagbeschermkledij. Deze bestaan uit een speciale zaagbroek, zaagvest en een helm met beschermend vizier en gehoorbescherming. Wanneer er tijdens het hanteren van de motorzaag iets mis zou lopen waarbij er een beweging naar het lichaam gemaakt wordt, loopt de zaag onmiddellijk vast in het bijzonder materiaal waaruit de kledij is vervaardigd. Op deze manier wordt vermeden dat de brandweerman ernstige verwondingen zou kunnen oplopen.