wensballonnen niet toegelaten

wensballonnen niet toegelaten in de gemeente Brasschaat
 
Wensballonnen worden steeds populairder om op oudjaar of andere feestelijkheden op te laten. Mooi en niet zo gevaarlijk als vuurwerk, wordt gezegd. Maar daar is het gemeentebestuur het niet mee eens.
 
Wensballonnen vind je in de handel terug in diverse modellen en kleuren. Andere namen voor dit product zijn: Thaise lampion, gelukslampion, ufoballon, sky lantern, herdenkingsballon, Chinese lantaarn of Oosterse lampion. Een wensballon werkt volgens het principe van een heteluchtballon: een brander met open vlam verwarmt lucht in een (rijst)papieren lantaarn en die krijgt zo opstijgkracht. 

 

Het oplaten van een wensballon geeft een feestelijke en feeërieke tint aan de eindejaarperiode, maar is niet zonder gevaar. Bij achteloos en onjuist gebruik, kan dit product brand veroorzaken. Terwijl er bij vuurwerk vooral gevaar is voor diegene die het aansteekt, zijn wensballonnen vooral gevaarlijk voor omwonenden omdat ze bomen en daken in lichterlaaie kunnen zetten.
 
Daarom besliste het gemeentebestuur een totaalverbod op te leggen voor wensballonnen. Om vuurwerk af te steken kan je nog toestemming vragen aan de burgemeester, voor wensballonnen bestaat die mogelijkheid zelfs niet.

wensballonnen niet toegelaten