Vrijwilliger worden

ga je voor een ander door het vuur?
 
Ruim 94% van de Belgische bevolking heeft blindelings vertrouwen in de brandweer. Waarom? Wij staan altijd klaar om mensen te helpen en we doen dat goed. De tijd die wij en, wie weet, ook jij in de brandweer investeert, is altijd nuttig besteed. We zijn immers steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers die steeds klaar staan om te helpen
 

hou je van teamwork?
 
Teamwork en kameraadschap zijn bijzonder belangrijk bij de brandweer. Je moet altijd op elkaar kunnen rekenen. “Samen uit, samen thuis” is ons motto.
We maken ook op geen enkele manier onderscheid tussen mannen en vrouwen. Tientallen vrouwen staan bij diverse brandweerkorpsen meer dan hun mannetje.

 
hoe kan je vrijwillig brandweerman worden?
 

Sinds 1 januari 2015 is er een nieuw statuut voor brandweerlieden van kracht. Hierdoor werden de aanwervingsvoorwaarden en -procedure om brandweerman/-vrouw te worden grondig gewijzigd. Momenteel is er een aanwervingscampagne lopende binnen Brandweer Zone Rand. Zo zullen er ook voor de post Brasschaat in de periode mei/juni 2016 een aantal nieuwe plaatsen voor vrijwillig kandidaat brandweermannen vacant gesteld worden

 

federaal geschiktheidsattest

Vooraleer je je echter kandidaat kan stellen dien je reeds in het bezit te zijn van het federaal geschiktheidsattest.  Om dit attest te behalen dien je te slagen voor de bekwaamheidsproef die uit drie delen bestaat: een competentietest, een handvaardigheidstest en fysieke proeven. Deze proeven worden georganiseerd door de provinciale brandweerscholen. Meer info hieromtrent kan je vinden op de website van Civiele Veiligheid of de website van de provinciale brandweerschool van Antwerpen (Campus Vesta).

In de aanloop van de geplande aanwervingen zal Brandweer Zone Rand zelf een dag organiseren waarop geïnteresseerde kandidaat brandweerlieden de bekwaamheidsproef kunnen afleggen voor het behalen van dit federaal geschiktheidsattest. Voor meer info hieromtrent kom je best even langs op onze infoavond die doorgaat op 23 maart om 20u00 in onze kazerne (De Mortel 32, Brasschaat).

 

aanwervingsproeven Brandweer Zone Rand

Zodra je het in het bezit bent van het federaal geschiktheidsattest kan je je kandidaat stellen voor een openverklaarde vacature. Vervolgens zal je nog een aanwervingsproef doorlopen waarna je afhankelijk van je eindresultaat al dan niet weerhouden wordt als vrijwillig kandidaat brandweerman.
 

opleidingstraject brandweerman

Heb je een gunstig resultaat behaald bij je aanwervingsproef dan kan je de opleiding tot brandweerman aanvatten. Deze opleiding vindt plaats op de provinciale brandweerschool Campus Vesta te Ranst. Voor de verplaatsing van en naar de brandweerschool mag je steeds gebruik maken van onze personeelswagen.

De opleiding wordt standaard georganiseerd in drie sessies, voor de aanvang van de opleiding maak je zelf een keuze welke sessie er het beste past met je agenda:

  • dagcursus (weekdagen)
  • avondcursus (weekdagen)
  • weekendcursus

(let wel dat je niet tussen de verschillende sessies kan wisselen zodra je één bepaalde sessie hebt aangevat)
 

Vragen?

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op met de personeelsdienst van Zone Rand (personeelsdienst@brandweer.zonerand.be). Zij beantwoorden graag al je vragen.